A Nikkor objektívekkel kapcsolatos kifejezések szószedeteSIC - A Nikon szuper integrált bevonat kivételes teljesítményt biztosít
Az optikai lencsetagok teljesítményének fokozása érdekében a Nikon olyan exkluzív, többrétegû bevonattal látja el ezeket az elemeket, amely elhanyagolható szintre csökkenti a szellemképet és a tükrözõdéseket.
A Nikon szuper integrált bevonat több célt is szolgál, például a nagyobb hullámhosszú tartományban jelentkezõ tükrözõdést is minimálisra csökkenti, valamint elsõrangú színegyensúlyt és színvisszaadást garantál. A Nikon szuper integrált bevonat különösen a sok elemet tartalmazó objektívek esetében hasznos, ilyenek például a ZOOM-NIKKOR objektívek.
A Nikon többrétegû bevonatát minden egyes objektívre elemeire egyedi, testreszabott módon viszik fel. Az egyes lencsetagokra gondosan meghatározott számú réteget visznek fel, hogy az eredmény illeszkedjen az objektív típusához és a használt üveghez. Így érhetõ el a NIKKOR objektívekre jellemzõ, következetes színegyensúly. Az eredmény: olyan objektívek, amelyek magasabb elvárásokat teljesítenek, mint az iparág más termékei. 

Aszférikus lencsetagok
1968-ban a Nikon mutatta be az elsõ olyan objektívet, amely aszférikus lencsetagokat tartalmazott. Mi az, ami megkülönbözteti ezeket a többi objektívtõl? Az aszférikus lencsetagoknak köszönhetõen gyakorlatilag teljes mértékben megszûnik a különféle torzítások lehetõsége, még a legszélesebb rekesz használata esetén is. Ezek az elemek különösen a széles szögû objektívek torzítását tudják hatékonyan megszüntetni. Mindezen felül az aszférikus lencsék felhasználásával az objektívek kisebbre és könnyebbre tervezhetõk.
A Nikon háromféle aszférikus lencsét alkalmaz. A precíziós aszférikus lencsetagok a lencsekészítõ mûvészet legjelesebb alkotásai, amelyek gyártásához rendkívül szigorú elvárásoknak kell megfelelni. A hibrid lencsék optikai üvegre öntött különleges mûanyagból készülnek. Az öntött üvegbõl készülõ aszférikus lencsékhez különleges fémöntéses eljárással elõállított optikai üveget használnak fel.

CRC - Közeli tartomány korrekciós rendszer
A közeli tartomány korrekciós rendszer (CRC) egyike a Nikon legfontosabb élességállítási újításainak, mert kitûnõ képminõséget biztosít kis élességállítási távolság esetén is, és ezáltal megnöveli a használható élességállítási tartományt.
A CRC alkalmazásakor a lencsetagok az ún. “lebegõ elem” elv szerint vannak elrendezve, és ilyenkor mindegyik csoport egymástól függetlenül mozog élességállítás közben. Ez a megoldás kis tárgytávolság esetén is kiváló teljesítményt garantál.
A CRC rendszert halszemoptikáknál, széles szögû objektíveknél, Micro objektíveknél és egyes NIKKOR közepes telefotó objektíveknél alkalmazzák.

 

IF - Belsõ élességállítás
Képzeljen el egy olyan objektívet, amely élességállítás közben nem változtatja meg a méretét. A Nikon IF technológiája pontosan ezt valósítja meg. Valamennyi belsõ optikai mozgás kizárólag az állandó méretû objektívváz belsejében történik. Ennek köszönhetõen kisebb méretû és tömegû, valamint közelebbi élességállításra képes objektívek tervezhetõk. Ráadásul a gyorsabb élességállítás érdekében a rendszer kisebb és könnyebb lencsecsoportot alkalmaz. Az IF rendszer a legtöbb NIKKOR telefotó objektívben és egyes NIKKOR zoom objektívekben is megtalálható.

 

Nanokristály bevonat

A Nanokristály bevonat olyan tükrözõdésgátló bevonat, amelynek eredete az NSR (Nikon step and Repeat) sorozatú félvezetõgyártó berendezések kifejlesztésének idejére nyúlik vissza. A bevonat széles hullámhossz-tartományban gyakorlatilag megszünteti a belsõ fényvisszaverõdésbõl eredõ szellemképeket és tükrözõdéseket; különösen a rendkívül széles szögû objektívekre jellemzõ tükrözõdések és szellemképek kiküszöbölésében hatékony. A Nanokristály bevonat a Nikon kiváló, extra alacsony törésmutatójú bevonatának több rétegét alkalmazza, amely rendkívül finom, nanoméretû részecskéket tartalmaz (a nanométer a milliméter egymilliomod része). A Nikon a világon elsõként használt ilyen bevonat-technológiát fogyasztói értékesítésre szánt objektívek széles választékában.

 

Rázkódáscsökkentés (VR)
Az innovatív VR rendszer minimálisra csökkenti a fényképezõgép rázkódása által okozott képelmosódást; használatakor a fotós 3 lépésközzel hosszabb (azaz nyolcszor akkora) záridõvel fényképezhet*. Lehetõvé teszi a kézi fényképezést alkonyatkor, éjszaka és gyengén megvilágított belsõ terekben is. Az objektív VR rendszere automatikusan érzékeli azt is, ha a fotós svenkel, ehhez nincs szükség külön üzemmódra.
* A Nikon teljesítménytesztjei alapján

 

ED üveg – a NIKKOR telefotó objektívek kulcseleme

A Nikon azért fejlesztette ki az ED (extra alacsony szórású) üveget, hogy a színeltérés minimálisra csökkentésével élesebb és helyesebb színvisszaadású objektíveket készíthessen.
Egyszerûen megfogalmazva a színeltérés olyan kép- és színszóródást jelent, amelyet a különbözõ hullámhosszúságú fénysugarak optikai üvegen való áthaladása okoz. Régebben ezt a problémát úgy orvosolták, hogy a telefotó objektívekbe különleges optikai elemeket, jelesül kalcium-fluorit kristályokat építettek be, amelyek rendhagyó szórási jellemzõkkel rendelkeztek. A fluorit azonban törékeny, és érzékeny a hõmérséklet változásaira is, ami a lencse törésmutatójának megváltoztatásával elõnytelenül befolyásolhatja az élességállítást.
Ezért a Nikon mérnökei és tervezõi összedugták a fejüket, és elõálltak az ED üveg ötletével, amely a kalcium-fluorit alapú üveg valamennyi elõnyével rendelkezik, ám nem sújtják annak hátrányai. Ennek az innovációnak a segítségével a Nikon számos ED üvegtípust fejlesztett ki különféle objektívjei számára.
Mindannyian kiemelkedõ élességet és kontrasztot kínálnak még a legnagyobb rekeszbeállítás esetén is. Ennélfogva a NIKKOR ED-sorozatú lencséi remek példát szolgáltatnak a Nikon innovációs elkötelezettségére és teljesítményorientáltságára.

 

Hátsó élességállítás (RF)

A Nikon hátsó élességállítási (RF) rendszerében a lencsetagok meghatározott csoportokra oszlanak, és kizárólag a hátsó csoport mozdul el élességállítás közben. Ez simábbá és gyorsabbá teszi az automatikus élességállítási mûveletet. Meniszkusz védõlencse
A hajlított meniszkusz védõüveget az objektív elejére építik be, és a szellemkép csökkentésében segít azáltal, hogy szórja a képérzékelõrõl vagy a filmrõl és védõüvegrõl visszaverõdõ fényt. Meniszkusz védõlencse használatával a képek tisztábbak lesznek, a szellemkép minimálisra csökken.

 

Silent Wave Motor

A Nikon AF-S technológiája az egyik oka annak, hogy a profi fotósok kedvelik a NIKKOR telefotó objektíveket. Az AF-S NIKKOR objektívekben megtalálható a Nikon Silent Wave Motorja, amely a “mozgó hullámokat” forgatási energiává konvertálja az élességállításhoz használt optika meghajtásához. Ez rendkívül gyors, ráadásul lenyûgözõen pontos és halk automatikus élességállítást eredményez. M/A mód
Az AF-S NIKKOR objektívek rendelkeznek a Nikon exkluzív M/A módjával, amely szinte azonnali váltást tesz lehetõvé az automatikus és kézi élességállítás között, tetszõleges AF módban, még akkor is, ha épp mûködésben van az AF szervo.

 

A/M mód (automatikus élességállítás kézi vezérléssel, AF prioritás mód)

“Automatikus élességállítás-prioritású automatikus élességállítási” mód, amely csökkenti a kézi vezérlés érzékenységét, hogy elkerülhetõ legyen a kézi élességállításra való véletlen átváltás. A-M kapcsoló
Az élességállító gyûrût rögzíti az automatikus élességállítás alatt, ugyanakkor elegendõ terhelés esetén elforgatáskor a kézi élességállítási módban levõ kézi élességállítású objektívek viselkedéséhez hasonló mûködést produkál. Az alábbi objektívek élességállító gyûrûje elfordul automatikus élességállítás alatt: AF-S DX NIKKOR 18–55 mm f/3.5–5.6G VR, AF-S DX ZOOM NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6G és AF-S DX ZOOM-NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6GII.

 

Kerekített írisz
A pontszerû fényforrások lágy élességû képein sokszögû formák láthatók, amelyek az íriszlamellák által képzett nyílás alakját tükrözik. A kerekített írisz olyan lamellákat használ, amelyek kör alakú nyílást hoznak létre, és ezáltal szebb lágy élességû hatást keltenek.

 

Távolság információ
A D és G típusú NIKKOR objektívek továbbítják a téma távolsági adatait az AF Nikon fényképezõgépnek. Ez különféle elõnyös lehetõségeket kínál: használható például a 3D színes mátrix mérés és a 3D többérzékelõs kiegyenlített derítõ vakuzás.
Megjegyzés: A D és G típusú NIKKOR objektívek az alábbi fényképezõgépeknek továbbítják a téma távolsági adatait. Automatikus expozíció: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, F65, F60, F55, F50, PRONEA S, PRONEA 600i, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70.
Vakuvezérlés: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70. 

G típusú NIKKOR objektívek
A G típusú NIKKOR objektíveknek nincs rekeszállító gyûrûje; használatuk esetén a rekeszértéket a fényképezõgépen kell beállítani. 

 

AF DC-NIKKOR objektívek – egyedi NIKKOR objektívek egyedi portrékhoz
Az AF DC-NIKKOR objektívekben megtalálható az exkluzív Nikon képélesség-szabályozó (DC) technológia. Ez lehetõvé teszi, hogy a fotós az objektív DC gyûrûjének elforgatásával szabályozza a kép elõterében vagy hátterében megjelenõ szférikus torzítást. Így kerekített elmosódás hozható létre, ami ideális a portréfotózáshoz. Nincs még egy objektív a világon, amely képes lenne erre a különleges megoldásra. 

 

Magas törésmutatójú lencse
Egy 2,0-nél nagyobb törésmutatójú HRI lencse egymaga olyan hatásokra képes, amelyekre csak több normál üvegelem együtt alkalmas, továbbá kompenzálja a térgörbületet és a szférikus torzítást is. Ennélfogva a HRI lencsék kisebb objektívméretet és jobb optikai teljesítményt tesznek lehetõvé.

NIKON Nikkor objektívek tulajdonságai


A Nikkor objektívekkel kapcsolatos kifejezések szószedeteSIC - A Nikon szuper integrált bevonat kivételes teljesítményt biztosít
Az optikai lencsetagok teljesítményének fokozása érdekében a Nikon olyan exkluzív, többrétegû bevonattal látja el ezeket az elemeket, amely elhanyagolható szintre csökkenti a szellemképet és a tükrözõdéseket.
A Nikon szuper integrált bevonat több célt is szolgál, például a nagyobb hullámhosszú tartományban jelentkezõ tükrözõdést is minimálisra csökkenti, valamint elsõrangú színegyensúlyt és színvisszaadást garantál. A Nikon szuper integrált bevonat különösen a sok elemet tartalmazó objektívek esetében hasznos, ilyenek például a ZOOM-NIKKOR objektívek.
A Nikon többrétegû bevonatát minden egyes objektívre elemeire egyedi, testreszabott módon viszik fel. Az egyes lencsetagokra gondosan meghatározott számú réteget visznek fel, hogy az eredmény illeszkedjen az objektív típusához és a használt üveghez. Így érhetõ el a NIKKOR objektívekre jellemzõ, következetes színegyensúly. Az eredmény: olyan objektívek, amelyek magasabb elvárásokat teljesítenek, mint az iparág más termékei. 

Aszférikus lencsetagok
1968-ban a Nikon mutatta be az elsõ olyan objektívet, amely aszférikus lencsetagokat tartalmazott. Mi az, ami megkülönbözteti ezeket a többi objektívtõl? Az aszférikus lencsetagoknak köszönhetõen gyakorlatilag teljes mértékben megszûnik a különféle torzítások lehetõsége, még a legszélesebb rekesz használata esetén is. Ezek az elemek különösen a széles szögû objektívek torzítását tudják hatékonyan megszüntetni. Mindezen felül az aszférikus lencsék felhasználásával az objektívek kisebbre és könnyebbre tervezhetõk.
A Nikon háromféle aszférikus lencsét alkalmaz. A precíziós aszférikus lencsetagok a lencsekészítõ mûvészet legjelesebb alkotásai, amelyek gyártásához rendkívül szigorú elvárásoknak kell megfelelni. A hibrid lencsék optikai üvegre öntött különleges mûanyagból készülnek. Az öntött üvegbõl készülõ aszférikus lencsékhez különleges fémöntéses eljárással elõállított optikai üveget használnak fel.

CRC - Közeli tartomány korrekciós rendszer
A közeli tartomány korrekciós rendszer (CRC) egyike a Nikon legfontosabb élességállítási újításainak, mert kitûnõ képminõséget biztosít kis élességállítási távolság esetén is, és ezáltal megnöveli a használható élességállítási tartományt.
A CRC alkalmazásakor a lencsetagok az ún. “lebegõ elem” elv szerint vannak elrendezve, és ilyenkor mindegyik csoport egymástól függetlenül mozog élességállítás közben. Ez a megoldás kis tárgytávolság esetén is kiváló teljesítményt garantál.
A CRC rendszert halszemoptikáknál, széles szögû objektíveknél, Micro objektíveknél és egyes NIKKOR közepes telefotó objektíveknél alkalmazzák.

 

IF - Belsõ élességállítás
Képzeljen el egy olyan objektívet, amely élességállítás közben nem változtatja meg a méretét. A Nikon IF technológiája pontosan ezt valósítja meg. Valamennyi belsõ optikai mozgás kizárólag az állandó méretû objektívváz belsejében történik. Ennek köszönhetõen kisebb méretû és tömegû, valamint közelebbi élességállításra képes objektívek tervezhetõk. Ráadásul a gyorsabb élességállítás érdekében a rendszer kisebb és könnyebb lencsecsoportot alkalmaz. Az IF rendszer a legtöbb NIKKOR telefotó objektívben és egyes NIKKOR zoom objektívekben is megtalálható.

 

Nanokristály bevonat

A Nanokristály bevonat olyan tükrözõdésgátló bevonat, amelynek eredete az NSR (Nikon step and Repeat) sorozatú félvezetõgyártó berendezések kifejlesztésének idejére nyúlik vissza. A bevonat széles hullámhossz-tartományban gyakorlatilag megszünteti a belsõ fényvisszaverõdésbõl eredõ szellemképeket és tükrözõdéseket; különösen a rendkívül széles szögû objektívekre jellemzõ tükrözõdések és szellemképek kiküszöbölésében hatékony. A Nanokristály bevonat a Nikon kiváló, extra alacsony törésmutatójú bevonatának több rétegét alkalmazza, amely rendkívül finom, nanoméretû részecskéket tartalmaz (a nanométer a milliméter egymilliomod része). A Nikon a világon elsõként használt ilyen bevonat-technológiát fogyasztói értékesítésre szánt objektívek széles választékában.

 

Rázkódáscsökkentés (VR)
Az innovatív VR rendszer minimálisra csökkenti a fényképezõgép rázkódása által okozott képelmosódást; használatakor a fotós 3 lépésközzel hosszabb (azaz nyolcszor akkora) záridõvel fényképezhet*. Lehetõvé teszi a kézi fényképezést alkonyatkor, éjszaka és gyengén megvilágított belsõ terekben is. Az objektív VR rendszere automatikusan érzékeli azt is, ha a fotós svenkel, ehhez nincs szükség külön üzemmódra.
* A Nikon teljesítménytesztjei alapján

 

ED üveg – a NIKKOR telefotó objektívek kulcseleme

A Nikon azért fejlesztette ki az ED (extra alacsony szórású) üveget, hogy a színeltérés minimálisra csökkentésével élesebb és helyesebb színvisszaadású objektíveket készíthessen.
Egyszerûen megfogalmazva a színeltérés olyan kép- és színszóródást jelent, amelyet a különbözõ hullámhosszúságú fénysugarak optikai üvegen való áthaladása okoz. Régebben ezt a problémát úgy orvosolták, hogy a telefotó objektívekbe különleges optikai elemeket, jelesül kalcium-fluorit kristályokat építettek be, amelyek rendhagyó szórási jellemzõkkel rendelkeztek. A fluorit azonban törékeny, és érzékeny a hõmérséklet változásaira is, ami a lencse törésmutatójának megváltoztatásával elõnytelenül befolyásolhatja az élességállítást.
Ezért a Nikon mérnökei és tervezõi összedugták a fejüket, és elõálltak az ED üveg ötletével, amely a kalcium-fluorit alapú üveg valamennyi elõnyével rendelkezik, ám nem sújtják annak hátrányai. Ennek az innovációnak a segítségével a Nikon számos ED üvegtípust fejlesztett ki különféle objektívjei számára.
Mindannyian kiemelkedõ élességet és kontrasztot kínálnak még a legnagyobb rekeszbeállítás esetén is. Ennélfogva a NIKKOR ED-sorozatú lencséi remek példát szolgáltatnak a Nikon innovációs elkötelezettségére és teljesítményorientáltságára.

 

Hátsó élességállítás (RF)

A Nikon hátsó élességállítási (RF) rendszerében a lencsetagok meghatározott csoportokra oszlanak, és kizárólag a hátsó csoport mozdul el élességállítás közben. Ez simábbá és gyorsabbá teszi az automatikus élességállítási mûveletet. Meniszkusz védõlencse
A hajlított meniszkusz védõüveget az objektív elejére építik be, és a szellemkép csökkentésében segít azáltal, hogy szórja a képérzékelõrõl vagy a filmrõl és védõüvegrõl visszaverõdõ fényt. Meniszkusz védõlencse használatával a képek tisztábbak lesznek, a szellemkép minimálisra csökken.

 

Silent Wave Motor

A Nikon AF-S technológiája az egyik oka annak, hogy a profi fotósok kedvelik a NIKKOR telefotó objektíveket. Az AF-S NIKKOR objektívekben megtalálható a Nikon Silent Wave Motorja, amely a “mozgó hullámokat” forgatási energiává konvertálja az élességállításhoz használt optika meghajtásához. Ez rendkívül gyors, ráadásul lenyûgözõen pontos és halk automatikus élességállítást eredményez. M/A mód
Az AF-S NIKKOR objektívek rendelkeznek a Nikon exkluzív M/A módjával, amely szinte azonnali váltást tesz lehetõvé az automatikus és kézi élességállítás között, tetszõleges AF módban, még akkor is, ha épp mûködésben van az AF szervo.

 

A/M mód (automatikus élességállítás kézi vezérléssel, AF prioritás mód)

“Automatikus élességállítás-prioritású automatikus élességállítási” mód, amely csökkenti a kézi vezérlés érzékenységét, hogy elkerülhetõ legyen a kézi élességállításra való véletlen átváltás. A-M kapcsoló
Az élességállító gyûrût rögzíti az automatikus élességállítás alatt, ugyanakkor elegendõ terhelés esetén elforgatáskor a kézi élességállítási módban levõ kézi élességállítású objektívek viselkedéséhez hasonló mûködést produkál. Az alábbi objektívek élességállító gyûrûje elfordul automatikus élességállítás alatt: AF-S DX NIKKOR 18–55 mm f/3.5–5.6G VR, AF-S DX ZOOM NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6G és AF-S DX ZOOM-NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6GII.

 

Kerekített írisz
A pontszerû fényforrások lágy élességû képein sokszögû formák láthatók, amelyek az íriszlamellák által képzett nyílás alakját tükrözik. A kerekített írisz olyan lamellákat használ, amelyek kör alakú nyílást hoznak létre, és ezáltal szebb lágy élességû hatást keltenek.

 

Távolság információ
A D és G típusú NIKKOR objektívek továbbítják a téma távolsági adatait az AF Nikon fényképezõgépnek. Ez különféle elõnyös lehetõségeket kínál: használható például a 3D színes mátrix mérés és a 3D többérzékelõs kiegyenlített derítõ vakuzás.
Megjegyzés: A D és G típusú NIKKOR objektívek az alábbi fényképezõgépeknek továbbítják a téma távolsági adatait. Automatikus expozíció: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, F65, F60, F55, F50, PRONEA S, PRONEA 600i, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70.
Vakuvezérlés: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70. 

G típusú NIKKOR objektívek
A G típusú NIKKOR objektíveknek nincs rekeszállító gyûrûje; használatuk esetén a rekeszértéket a fényképezõgépen kell beállítani. 

 

AF DC-NIKKOR objektívek – egyedi NIKKOR objektívek egyedi portrékhoz
Az AF DC-NIKKOR objektívekben megtalálható az exkluzív Nikon képélesség-szabályozó (DC) technológia. Ez lehetõvé teszi, hogy a fotós az objektív DC gyûrûjének elforgatásával szabályozza a kép elõterében vagy hátterében megjelenõ szférikus torzítást. Így kerekített elmosódás hozható létre, ami ideális a portréfotózáshoz. Nincs még egy objektív a világon, amely képes lenne erre a különleges megoldásra. 

 

Magas törésmutatójú lencse
Egy 2,0-nél nagyobb törésmutatójú HRI lencse egymaga olyan hatásokra képes, amelyekre csak több normál üvegelem együtt alkalmas, továbbá kompenzálja a térgörbületet és a szférikus torzítást is. Ennélfogva a HRI lencsék kisebb objektívméretet és jobb optikai teljesítményt tesznek lehetõvé.