Hogyan értelmezzük a digitális fényképezõgépek paramétereit?

A következõkben ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az igényeinek megfelelõ digitális fényképezõgépet választhassa ki magának az igen széles palettáról, melyet ajánlani tudunk Önnek.
Egy digitális fényképezõgép típus kiválasztásakor a következõ paraméterekre érdemes odafigyelni:

Érzékelõ (CCD, CMOS) felbontása
A CCD/CMOS a képkészítés lelke, ez az a kb. 1-2 cm2-es érzékelõ, mely a beérkezõ fény hatására állítja elõ a digitális jeleket. A mai modellek 10-12-14 millió képpontos (megapixeles) felvételeket készítenek.
Javaslat – Nehéz javaslatot tenni. Manapság a 12-16 megapixel az általános.

A paraméter gyakorlati jelentõsége – A számítógépeket általában 1280×1024-es felbontással használják, tehát ha a képeket csak számítógépen kívánjuk megnézni, bõven elég a 3-4 megapixeles felbontást használni, mivel nagyobb kép úgysem fér rá a képernyõre. Ha 50%-os kicsinyítéssel nézzük a képeket, sokkal élesebb képet látunk a monitoron. Egy normál méretû fénykép (9×13 cm) kinyomtatásához elegendõ a 2 Mpixeles felbontás. Prospektusok készítéséhez viszont kifejezetten ajánlottak a 10-12 megapixeles gépek, amelyek képesek akár tömörítetlen képformátumban (RAW) menteni. Minél nagyobb a geometriai mérete az érzékelõnek, annál kevésbé zajos a kép.

 
Képformátum, tömörítés
A gépek általában JPEG formátumban tárolják a képeket. Ez a tömörítés veszteséges, de mivel a természetes képek tömörítésére fejlesztették ki, ezért egy nyaraláskor készült fénykép esetében nem lesz észrevehetõ. Természetesen bizonyos tesztképekkel „zavarba lehet hozni” az eljárást. A tömörítés foka is állítható, általában 3 fokozat közül lehet választani. A nagyobb tömörítés minõségromlással járhat, hogy ez mennyire látható, az a kép tartalmától függ. Bizonyos típusok képesek veszteségmentesen is tárolni a képeket saját RAW formátumban , ez viszont jóval több memóriát foglal, viszont a számítógépen rengeteg utólagos módosításra van lehetõség (pl. fehéregyensúly). Majdnem minden gép képes mozgóképet is rögzíteni, pl. AVI formátumban többnyire hanggal együtt. „Hány kép fér a gépre?” – erre a kérdésre az elõbb vázoltak miatt nehéz válaszolni, általában csak egy minimum és egy maximum számot lehet megadni egy adott memória kapacitáshoz. Tájékozódásképpen pl. 2048×1536 kis tömörítésû JPG kép: 1,5MB.
Javaslat– Válasszunk olyan gépet, mely lehetõleg mind a három fent említett formátumot ismeri, habár a RAW formátumra általános igények esetén nem lesz szükség.
A paraméter gyakorlati jelentõsége– A nagyfokú tömörítés esetén „kockásodás” léphet fel a képen.
 
Memóriaméret
A jelenlegi gépek memória kártyákon tárolják a képeket, számos gép rendelkezik minimális beépített memóriával.

Az elterjedt kártyaformátumok:

  • SD - SecureDigital (max. 2GB)
  • SD-HC (max. 32 GB)
  • SD-XC (> 32 GB)
  • CompactFlash (max. 64 GB, nincs elvi felsõ határ)
  •  
  • archív: xD (max. 2 GB)
  • archív: MemoryStick Duo Pro ( max. 32 GB)

A jelenlegi tipikus memóriaméretek: 8-16-32-64 GB.

 
Javaslat – A memóriák ára folyamatosan csökken. A mai gépek már szinte kivétel nélkül min. 16-32 MB-os kártyával kerülnek forgalomba. Azonban mindenképpen javasolt egy min. 2-4 GB-os kártya beszerzése. Ennek elõnyeirõl minden felhasználó meggyõzõdhet az elsõ kirándulásnál vagy nyaralásnál… Pillanatnyilag az SD/SDHC/SDXC kártyatípus a legelterjedtebb.
A paraméter gyakorlati jelentõsége – A memória mérete nagymértékben befolyásolja, hány képet tudunk rögzíteni a fényképezõgépünkön. Memóriából sosem lehet elég...
Ne felejtsük el, hogy a memóriakártyán és a számítógépen tárolt fényképekre is érvényes a számítástechnikában állandóan hangsúlyozott archiválás fontossága. Amint lehetõségünk van rá készítsünk másolatot fényképeinkrõl CD-n esetleg több példányban is.
A memóriakártyák néha elromolhatnak. Ilyenkor a fényképezõgép valamilyen hibaüzenetet ad, vagy formázni kívánja a kártyát. Amennyiben vannak még képek a memóriakártyán, ne formázzuk le, hanem forduljunk szakemberhez.
 
Tükörreflex (DSLR) kompakt gép
  DSLR Kompakt
Autofókusz Sokkal gyorsabb autofókusz rendszer ("nem szalad el a gyerek").  
Érzékelõ Az érzékelõ nagyobb geometriai méretének köszönhetõen az érzékelõpontok is nagyobbak, így kevesebb zaj rakódik a hasznos jelre (hosszú záridõnél sötétben nem "pöttyösödik" a kép).  
Video A régebbi és néhány mai alapmodell nem tud video-t készíteni. A nagy méretû érzékelõnek , és a jó minõségû objektíveknek köszönhetõen kiváló minõségû videó készíthetõ akár full HD (1920×1080) felbontásban is  
LCD Néhány korábbi modellnél az LCD nem használható komponálásra, csak az optikai keresõ.  
Élõképkeresõ funkció Ebben az esetben egy lassúbb autofókusz rendszer mûködik.  
Méret   Sokkal kisebb
 
Zoom, látószög
Ez a funkció segít abban, hogy „közelebb hozzuk” a távoli tárgyakat. A specifikációkban találunk optikai és digitális zoom értékeket. Az optikai zoom értéke a maximális és a minimális gyújtótávolság arányát jelöli. A digitális zoom érték a szoftveres nagyítást jelenti, melyet a gép matematikai függvények segítségével ér el. Az optikai zoom tipikus értéke a 3×, de léteznek ennél jobb képességû gépek is (pl. 10×). A hagyományos fényképezõgépek nyelvére fordítva a 3×-os zoom általában egy kb. 35-105 mm-es zoom-optikának felel meg.

!!!  A látószög fogalmának szemléltetése !!!!

Javaslat – A digitális zoom értékkel ne foglalkozzunk! Az optikai legyen minimálisan 3×-os, de ha lehet, válasszunk ennél nagyobbat. Fontos paraméter a látószög kezdõértéke, "minél kisebb annál több fér a képre", a 35 mm az átlagos, számos gép rendelkezik 28 mm-es nagylátószöggel vagy még kisebbel, pl. 24 mm.
A paraméter gyakorlati jelentõsége – Biztos elõfordult már Önnel, hogy le akart fényképezni egy távoli kastélyt, de a film elõhívása után csak egy „nagy eget” és rétet látott a képen, és középen egy kis pötty volt a lefényképezni kívánt épület. Ennek elkerülésében segít Önnek az optikai zoom. Ne felejtsük el, hogy a fényképezõgépek is a fizika törvényei szerint mûkõdnek, és ezek nem feltétlenül esnek egybe az elvárásainkkal. 50 mm-es fókusztávolság alatt (a 35 mm-es Leica rendszerben) az optikák nagylátószögûnek minõsülnek, és így a közeli képeknél torzulás (hordósodás) léphet fel még a drágább típusok esetében is. Nem mindegy, hogy hány mm-es nagylátószögtõl indul az objektív.
 
Csatlakozás a számítógéphez
A mai összes modell rendelkezik USB csatlakozóval. A mai számítógépeken ez már alapfelszereltség.
Javaslat - Ha csak a számítógépünk rendelkezik USB 2.0-val, érdemes vásárolni egy USB 2.0-ás kártyaolvasót.
A paraméter gyakorlati jelentõsége – Rengeteg idõt spórolhatunk meg a gyorsabb letöltéssel.
 
Ár
A készülékek árai nagyjából tükrözik a képességeiket. A jelenlegi korszerû kompakt gépek átlagos árai kb. 30 és 70 ezer Forint között mozognak. Elõfordulhatnak akciók a már kifutó modellek esetében.
Javaslat – A készülék végsõ áránál vegyük figyelembe, hogy az akkumulátorok és a töltõ általában nem alaptartozék, ha ceruzaelemes a fényképezõgép. Manapság egyre ritkábbak a ceruzaelemes fényképezõgépek. Tartalékoljunk pénzt egy nagyobb memóriakártyára, mert hamar rá fogunk jönni, hogy a gyári memória nagyon-nagyon kevés.
 
Jótállás / Szavatosság / Garancia / szerviz / magyar nyelvû leírás
Jótállás-Szavatosság-Garancia: A digitális fényképezõgép vásárlásakor vegyük figyelembe a forgalmazó által nyújtott jótállási feltételeket. A gyártók magyarországi képviseletei min. 1 éves jótállást vállalnak a készülékeikre, amit a hivatalos szerzõdött szakszervizben lehet érvényesíteni. A törvény további 1 éves szavatosságot biztosít a fogyasztónak, ebben az idõben viszont már a vevõnek kell bizonyítani, hogy a jelentkezõ hiba már a megvásárláskor is jelen volt a termékben. Bizonyos gyártók már 2 év teljes körû jótállást vállalnak a digitális fényképezõgépeikre. A garancia kifejezés a hétköznapi szóbeszédben elterjedt fogalom, a jogszabályban ilyen nem szerepel. Ezen kívül a hivatalos forrásból származó fényképezõgépekhez magyar nyelvû leírás is tartozik. A DigiFénykép-MEDIKER által forgalmazott összes fényképezõgép hivatalos forrásból származik, és mindegyik fényképezõgéphez tartozik részletes gyári magyar nyelvû leírás (nyomtatott füzet vagy egyre gyakrabban CD formájában). Ezeket utólag elég nehéz külön beszerezni, illetve költséges is, kb. 5-15 ezer Forint.
Javaslat - Amennyiben szeretné megspórolni a magyar nyelvû leírás utáni hercehurcát, válasszon olyan forgalmazót, ahol esetleg nem a legalacsonyabb az ár, de a leírást és magyarországi jótállási jegyet automatikusan adják, és nem csak ígérik... Nem mindegy továbbá, ki adja a jótállást. Valószínûleg a nagy cégek magyar leányvállalatai nagyobb biztonságot nyújthatnak, mint egy "olcsóbb" cég, amely bármikor megszûnhet pl. jogutód nélkül.
 
Néhány további funkció, mely minden gépen megtalálható, vagy amire érdemes még odafigyelni:
Kb. 5-7 cm átlójú LCD kijelzõ – ezen nézhetjük vissza a már tárolt képeket, és ennek segítségével „kommunikálhatunk” a fényképezõgéppel.
Vaku – Ez minden géphez tartozik. Néha külsõ vaku is kapcsolható a készülékhez. Bizonyos modellek külsõ vakupapuccsal is rendelkezik.
Makro funkció – Közeli tárgyakról készíthetünk felvételt akár néhány cm-rõl is.
Mozgókép – A mai modelleknél alaptulajdonság a 640×480 pixeles felbontás. Egyre több modellel készíthetünk 1280×720 videokat, és számos modell ismeri a full HD felbontást is, 1920×1080. 
A géphez mellékelt szoftverek – minden géphez adnak letöltõ programokat, viszont képfeldolgozó (retusáló) program nem jár minden modellhez.
Tápellátás - (legtöbbször opcióként vásárolhatóak az alapgéphez, így az árnál vegyük ezt is figyelembe !!!)
  • ceruza méretû (AA) NiMH akkumulátorok (legalább 2 garnitúra) + gyorstöltõ
  • bizonyos típusok saját Li-ion akkuval mûködnek, 1 db-ot és a hozzávaló töltõt ilyenkor tartalmazza a gyári csomag
  • hálózati tápegység
Nyomtató – A képek a számítógépen keresztül kinyomtathatóak bármilyen nyomtatón (lézer, f-f vagy színes tintasugaras), de a hagyományos fényképhez hasonlító eredmény csak az erre alkalmas tintasugaras gépeken vagy a fényképezõgépek gyártói által forgalmazott hõszublimációs nyomtatókon érhetõ el speciális papírok segítségével. Egy kép ára magasabb a hagyományos fényképeknél, de nincs feleslegesen nagyított kép, és azoknál sokkal jobb minõség érhetõ el. Manapság már egyre több fotolabor foglalkozik a digitális gépek hagyományos papírképre történõ elõhívásával.
TV-csatlakozás – Majdnem mindegyik modell rendelkezik tv- kimenettel, így egy TV-hez is kapcsolható a gép.
Sorozatfelvétel – A kioldógombot lenyomva tartva egymásután készíthetünk képeket.
A gyakorlati tapasztalat szerint minden gép rendelkezik 2-3-4 kimagasló paraméterrel, viszont 1-2 paraméter esetében biztosan kénytelenek leszünk minimális kompromisszumot kötni.